Ortopedi ve Travmatoloji
Ana Sayfa | Ortopedi ve Travmatoloji

Randevu

Randevu Almak İçin 0362 230 88 98 Nolu Telefonu Arayabilir veya Online Randevu Alabilirsiniz.

  • 0362 230 88 98


Ortopedi ve Travmatoloji


Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumsal ve edinsel hastalıkları hastanemizde yer alan tüm bölümlerle dayanışma ve işbirliği içinde inceleyen, teknolojinin geniş olanaklarından yararlanarak teşhis eden, hastalara en uygun medikal ve cerrahi tedaviyi bilimsel düzeyde planlayarak uygulamaktadır. Hastalar, tedavi planları ile ilgili olarak uzman doktorlarımız tarafından tüm ayrıntılarıyla bilgilendirilmektedir. Ortopedi ve Travmatoloji, teknoloji ve bilimsel ilerlemelerin ışığında en hızlı gelişen, değişen ve hatta kapsamı artan dalların başında gelmektedir.

Alt Dalları:

Artroplasti cerrahisi (eklem protezleri)
Spor travmatolojisi
Çocuk ortopedi ve travmatolojisi
Diz cerrahisi ve artroskopik cerrahi
Omuz ve dirsek cerrahisi
Ayak ve ayak bileği cerrahisi
Kemik İltihapları (Osteomyelit) tedavisi

Artroskopik cerrahi

Artroskopi fiberoptik cihazlar kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntemdir. Artroskopi ufak birkaç cilt kesisi ile yapılır ve çok ufak bir iz ve ağrıya neden olur ancak açık ameliyatta nazaran hızlı bir iyileşme gözlenir. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürer ve ameliyattan birkaç saat sonra hasta taburcu edilmektedir. Hasta ameliyattın ardından ayağının üzerine basabilir ve 3 gün sonra araba kullanabilir. Dikiş eriyebilen materyal ile atıldığından alınmasına gerek yoktur. Profesyonel sporculardan ev hanımlarına kadar geniş bir yelpazede; diz-omuz-el ve ayak bileği artroskopileri, bağ-kıkırdak-menisküs-tendon operasyonları, kıkırdak nakilleri modern cerrahi teknikler kullanılarak başarı ile uygulanmaktadır.

Spor Travmatolojisi

Spor, vücudun organik direnicini artıran, sistemlerin fizyolojik kapasitesini geliştiren, bu kapasiteyi koruyan ve devam ettiren bir uğraşıdır. Ancak spora başlamadan önce yeterince hazırlık yapmamak yaralanmaları da beraberinde getirmektedir. Sportif travmaya maruz kalan bölgeler arasında %32.9 ile diz eklemi ilk sırada yer almaktadır. Diz ekleminden sonra spor esnasında en çok yaralanma; ayak bileği, kalça ve kasık bölgesi, omuz eklemi, ayak uyluk bölgesi, omurga dirsek eklemi, el bileği ve elde görülmektedir. Tüm sportif yaralanmaların acil tanı ve tedavisi Spor Travmatolojisi Bölümü’nde yapılmaktadır.

İlizarov Metodu Nedir?

Kemiklerin ince teller ve çemberlerle tespit edildiği menteşeler ve çubuklar (rodlar) yardımı ile kemik parçalarına kontrollü hareket verebilen bir sistemdir. Cerrahi girişimler doğumsal hastalıklar, kemik kayıpları ve travmalar (büyüme kıkırdağının erken kapanması gibi) sonrası gelişen kol ve bacak eşitsizliği olan çocuk ya da erişkin hastalara uygulanabilir. Bu işlemde kemikte düşük enerjili bir kırık oluşturulur ve tedrici olarak (1 mm / gün )uzatılır. Uzatma bölgesinde kemiğin orijinal uzunluğunun % 80’i kadar uzatma elde edilebilir. Uygun vakalarda gelişen implant teknolojisine paralel olarak ilizarov tekniğine alternatif yeni tekniklerin ve teknolojinin kullanımı da gerçekleştirilmektedir.

20.yüzyılda ortopedi biliminin devrimlerden olan İlizarov’un tanımladığı “distraksiyon osteogenezi” yani kırık kemik uçları arasındaki tamire yardımcı dokuyu gererek yeni kemik oluşturma tekniği ve bu kavramla ortaya çıkan uzatma, kemik boşluklarının yeniden yapılandırılması, kaynamama tedavisinin günümüzde ortopedi cerrahisinde kullanılan başlıca çözüm yöntemleridir. İlizarov eksternal fiksatörü adı verilen aletle, uygulanan tamire yardımcı dokuyu gererek yeni kemik oluşturma uygulamaları ile birlikte yapılan kaynamama sahasından akut kısaltma ve aynı kemikteki diğer bölgeden uzatma yapılmaktadır. İlizarov yöntemi ile hastanın günlük aktiviteleri kısıtlanmadan, eklem fonksiyonları korunarak kaynama gerçekleştirilmekte ve eğrilik düzeltilerek uzunluk yeniden sağlanmaktadır. Bu teknik sayesinde kemik boşluklarının kapatılması ve enfeksiyon gibi hastada sakatlığa neden olabilecek diğer yapısal ve fonksiyonel bozukluklar giderilmekte, aynı zamanda kısalık da telafi edilmektedir.

Günümüzde kaynamama tedavisinde hasta konforu öne çıkıyor

Kaynaması güç kemiklerin tedavisinde tedavi süresinin kısa olması hasta konforu açısından çok önemlidir. Bu amaçla geliştirilen kombine tekniklerin kullanılması ile hem harici cihazın avantajlarından yararlanılmakta hem de “eksternal fiksatör” denilen vücudun dışına takılmış kemiğe bağlanan cihazın hastanın üzerinde kalma süresini ortalama yarı yarıya kısaltılmaktadır. Kalça ve kaval kemikleri ile bağlantılı olan kemiklerin uzatmalarında kombine metotlar günümüzde ortopedik cerrahide kullanılmaktadır. Travma sonrası oluşan kısalıklarda intramedüller çivi üzerinden uzatma yapılabilmektedir. İntramedüller çivi ve eksternal fiksatörün birlikte kullanımı da iyileşme süresini kısaltarak hasta konforunu artmaktadır. Bu kombinasyon kısalıklar, kemik boşlukları ve kemik kırıklarının kaynama tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.

İlizarov Metodu Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır?

Kapalı ve açık kırıklarda,
Kaynamayan kırıklarda
Kemik uzatma tedavisinde (boy uzatma, çocuk felci sekeli, travma sonrası,enfeksiyon sonrası büyüme kıkırdağının erken kapanmasına bağlı kısalıklar ve bacak boyu eşitsizliklerinde),
Kol ve bacak eğriliklerinin düzeltilmesinde,
Kemik kayıplarında (genellikle tümör, travma ya da enfeksiyon sonrası oluşur),
Tedavi görmemiş gelişimsel kalça çıkığının tedavisinde,
Ayak hastalıklarında,
Kemik enfeksiyonlarında ,
Eklem hareket kısıtlılıklarında,
Metabolik hastalıklarda,
Kemik yapısal bozukluklarında
Çocuk Ortopedi ve Travmatolojisi

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Ortopedisi ve Travmatoloji Bölümü, Türkiye’de ender rastlanan merkezlerden biridir. 16 yaş altı çocukların; yürüme bozuklukları, ayak sorunları, doğuştan deformiteler, kısalıklar, gelişimsel kalça displazisi ve omurga rahatsızlıklarının takip ve tedavisi bu konularda deneyimli ortopedistlerimiz tarafından yapılmaktadır.

Diz Cerrahisi Ve Artroskopik Cerrahi

Dizler diğer eklemlere göre en daha fazla yüke maruz kalmaktadır. Spora başlamadan önce hazırlık yapmamak ve spor esnasında dizleri aşırı zorlamak kıkırdak dokusunda hasara, menüsküste yırtılmaya, bağlarda kopmaya yol açmakta ve dizin sağlığını bozmaktadır. Diz eklemindeki menisküs, ön çapraz bağ, eklem kıkırdağı, kapsül gibi yapıların yaralanmaları, septik artrit denilen eklem içi iltihaplanma, sinovit yani eklem zarının kalınlaşması, orta dereceli diz eklemi kireçlenmesi, eklem içi kırıklar artroskopik cerrahi ile tedavi edilmektedir.

Travma

Çok sık karşılaşılan yaralanmalarda hızlı ve iyi sonuç, ancak modern ve etkili tedavi yöntemleri ile mümkündür. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;

Fonksiyonel tespit tekniği: Ameliyat gerektirmeyen durumlarda klasik sert ve uzun alçılama yerine; daha kısa, yarı sert, erken yük vermeye ve adale fonksiyonuna izin veren yeni bir alçılama tekniğidir. Burada kullanılan alçılar; kaşıntı, alerji yapmamakta, kolayca banyo hatta deniz-havuza girme olanağı da tanımaktadır.

Kemik uyarıcıları: Özellikle stres kırıkları ve küçük kemik kırıklarında ultrasonik dalga ile kemik iyileşme zamanı yarı yarıya kısaltılmaktadır.

Kapalı intramedüller çivileme teknikleri: Bacak ve kollardaki uzun kemiklerin kırıklarının (basit-parçalı) ve kalça kırıklarının büyük bölümünde uygulanan, kırık hattı açılmadan, 2-3 cm’lik kesilerden yapılan ve kırık iyileşme süresini kısaltan tekniklerdir.

Artroskopik yardımla yapılan küçük müdahaleli operasyonlar: Eklem içi kırıkların bir kısmında, eklem açılmadan kırıkların tespitini sağlayan; bu sayede ameliyat sonrası oluşabilecek eklem sertliği olasılığını azaltan, fizik tedavi ve tam fonksiyona ulaşma zamanını kısaltan tekniklerdir.

Protez cerrahisi: Yaşlıların kalça ve omuz kırık çeşitlerinden daha büyük kısmına uygulama şansı veren, yeni protez tasarımları ile ameliyatın ertesi günü yürüme olanağı sağlayan uygulamalardır.

Radikal büyük cerrahiler: Gelişen tespit materyalleri ve cerrahi teknikler; leğen kemiği (pelvis) büyük kırıkları, büyük eklemlerdeki parçalı kırıklar gibi geçmişte tedavi olanağı sınırlı olan durumlarda başarılı sonuçlar alınması olanağı getirmiştir.

(Devamı)
image

Atasam

Sağlık Grubu

Samsun'un Hastanesi" sloganı ile , Samsunlu doktorların güç birlikteliğiyle, yola çıkan Atasam Grup bölge insanına kaliteli sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor.


2006 yılında kurulan Atasam Hastanesi ve Atasam Çarşamba ve Atakum Tıp Merkezi toplam kalite anlayışı ile tıbbi etik değerlerden taviz vermeden, her biri alanında uzman hekimleri ve sağlık çalışanları ile güncel, koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetleri ile tıbbın gelişimine katkıda bulunmayı ilke edinmiştir.

image

ATASAM

HASTANELER

Samsun'un ilk özel hastanelerinden biri olan Atasam Hastanesi, 7 katta toplam 5568. metrekare kapalı alana sahip olup, Samsun'da hastane mimarisi ile inşa edilen ilk hastane özelliğini taşımaktadır.